fredag 30. november 2012

Julemarked i Tallinn, 2.dag

Gatelangs i gamlebyen

Etter ei deilig natts søvn, opprant en ny dag med nye muligheter.
6 av oss tok turen til gamlebyen. Først opp mot høyden. Vi vandret oppover mot Kik in de kôk som ligger i borgtårnet i bakgrunnen på dette bildet:
Her har vi nettopp passert den norske ambassaden.

På toppen av høyden kom vi først til Loggi plassen. På den ene siden ligger slottet Riigikogu hvor det estiske riksforsamlingen holder til:

 
mens vi på motsatt side av plassen finner den russiskortodokse Alexsander Nevsky katedralen:
 
Etter å ha utforsket katedralens indre, dro vi til utkikkspunktet i andre enden av høyden. Her kunne vi skue ut over hele gamlebyen og havna. På bildet under er vi foreviget med St.Olavs kirken i bakgrunnen:
 
Det var -5 grader og en del vind med litt snø ilufta denne dagen, så vi trengte et sted å varme oss litt. Øverst i Pikk Jalg, veien ned mot nedre byen, entret vi et lite kaffehus hvor vi følte vi satt midt i muren:

 



torsdag 29. november 2012

Julemarked i Tallinn, 1.dag - reisedag

Dagen i dag har vært preget av at det har vært en reisedag. Det var opp kl. 0500 for de fleste av oss, og kl. 0600 var vi på flyplassen for å tilbakelegge første etappe - Kjevik til Gardermoen. Det ble allerdede har noe kluss med en billett av 6 som ble kjøpt samtidig for 7 måneder siden. Men det ordnet seg greit, og vi kom alle greit avgårde.

På Gardermoen ble det drøye 3 timer å vente. Så var det ombore på flyet til Tallinn litt før kl.1100. Det var godt å se det siste paret komme ombord, da de hadde et senere fly fra Kristiansand.

Reisen til Tallinn gikk med Norwegian fra Kjevik til Gardermoen og også videre fra Gardermoen til Tallinn. Billettene ble kjøpt 7 måneder før avreise til en pris på ca 900,- per person tur/retur. Returen gikk med Estonian Air (Tallinn-Gardermoen) og SAS (Gardermoen-Kjevik).

Kl.1315 lokal tid, landet vi i Tallinn. Vi hadde ikke mer enn fått bagasjen før vi ble "overfalt" av en taxisjåfør som gjerne ville kjøre oss. Tilfeldighetene var på vår side, og han hadde plass til 10 passasjerer med bagasje i sin minibuss. Returen til søndag er allerede avtalt med sjåføren. Han skulle ha 3 Euro per person av oss:)

 

Hotell Park Inn by Radisson Central Tallinn

Vi hadde kjøpt hotellrommene via Hotels.com, og betalte ca. 1200,- for et dobbeltrom i tre netter. Park Inn by Radisson Central Tallinn hadde en helt grei standard. Kunne nok godt trengt en oppussing av badet, men ellers bra. Rommene var store, noen med dobbeltseng og noen med to enkeltsenger.

Etter innsjekking på Park Inn by Raddison Central Tallinn, slentret vi til gamlebyen.

Rosebodene langsveien inn til gamlebyen
 
Vi måtte ha litt mat nå, så ved byporten til gamlebyen inntok vi en kjellerkro for å spise litt lunsj.
 
 

 

Så var det opp mot rådhusplassen og julemarkedet.

Julemarked

 

 
 Allerede ved den første boden var det full aktivitet med å prøve hjemmelagede, tovede hatter




Og julegløggen måtte også testes. Det var nok som beskrevet i artikkelen Ullent i Tallinn på Din Side, ikke mye annet enn rødvin og sprit.

 
Det kryr av idylliske boder på rådhusplassen. Her selges julepynt, treleker, hatter og luer, sokker, votter og skjerf, linduker og løpere, enkel varm mat og varmdrikke (varm vin og gløgg). Det er vel strikkevarer det er mest av. Mye går i mønstre vi kjenner her hjemme også som selbustrikk.


Olde Hansa

Denne første kvelden havnet vi på Olde Hansa, som også har vært et anbefalt spisested i Tallinn. Der kan du oppleve middelaldersteming, og det skal jeg si det var. Det var ikke mer lys enn de kunne oppdrive i middelalderen. Lokalene var middelalderske, og kun opplyst av stearinlys. Det var ikke lett å lese menyen, men med litt hjelp av den hyggelige betjeningen, fikk vi gjort vår bestilling.


betjeningen er blid og hyggelig. Matern ble raskt servert.
 

 Det var ikke lett å lese menyen i kun starinlys
 
 
Nå var det noen som prøvde seg på villsvin. Dette forsøket ble betegnet som så, som så. Det var ellers noe misnøye med maten, men andre var svært fornøyde. De som valgte svinefilet med peppersaus og hare fikk god mat. Svineskanken og villsvinet fikke dårlig karakter av oss. Dersom dere går ut for å spise god mat, er ikke Olde Hansa stedet. Men dersom derer er ute etter å oppleve middelaldermat og drikke i middelalder omgivelser, da har dere kommet til rette plassen.

Ølet ble servert i leirmugger.
Her serveres det vanlig øl, honningøl og krydderøl. Verd å prøve et noe annerlders ølslag også, men foretrekker det vi er kjent med. Honningølet ble litt søtt, mens krydderølet smakte litt beskt.
 

tirsdag 27. november 2012

Julemarked i Tallinn

Nå står vi på terskelen til en ny tur. Denne gangen er det den estiske hovedstaden som skal besøkes. Dette er ingen jentetur, men 5 par som skal på julemarked i Tallinn. Det blir nok ikke bare julemarked. Det blir også en opplevelsestur med stemning av middelalder, mat og drikke av ymse slag, shopping og ikke minst hygge.

Tallinns turistkontor

Tallinn på Wikipedia

Mye bra info om Tallinn (også julemarkedet) på Din Side storbyguide. Her er det beskrivelser av julemarkedet, restauranter og kroer, opplevelse, 5 ting man må gjøre og 5 ting man ikke må gjøre i Tallinn

Bilder og mer om turen blir oppdatert underveis :)